Ismerd meg ellenfeled: Akasztó FC

STadlerAkasztóról a magyar futball szerelmeseinek alighanem a Stadler FC, és a mára már egyre rosszabb állapotba kerülő Stadler pálya ugrik be elsőként, ám érdemes előre leszögezni, mostani ellenfelünk teljesen különálló klubnak számított az egykoron NBI-ig is eljutó együttestől.

A Stadler FC eredetileg Kiskőrösi-Stadler FC néven nyerte meg 1994-ben az NBII keleti csoportját, miután 1993-ban Stadler József elkezdte pénzelni a klubot. Az NBI-be való feljutás után Kiskőrösön és Kecskeméten sem tudott megállapodni a tulajdonos egy új stadion megvalósításáról, így gondolt egy merészet, és végül a Kiskőröstől 10 kilométerre lévő Akasztón épült meg, az egyébként a juhászból lett nagyvállalkozó otthonául is szolgáló, bárt, éttermet és szállodát is magába foglaló ékszerdoboz.

Az őszi szezonban két meccset Kiskőrösön, a többit a pályaválasztói jog felcserélésével idegenben játszottaStadler József a Stadler, majd tavasszal 10 ezer nézővel debütált az akasztói stadion, melynek nézőcsúcsa egy Fradi meccshez köthető, a már bajnok zöld-fehérek 22 ezer néző előtt léptek pályára az utolsó fordulóban. A klub négy évet élt meg az NBI-ben, kétszer 9. helyen zártak, de harmadik nekifutásra már csak osztályozóval tudták megőrizni tagságukat. Az igazán nagy gondok végül a 97/98-as szezonban jelentkeztek, tavasszal Stadler József börtönbe került gazdasági bűncselekményekért, a csapat pedig kiesett és megszűnt az idény végén. A Stadler stadion mára magára hagyottan áll a község szívében, mérkőzést nem rendeznek rajta. 

Akasztó

Az Akasztó FC jogelődjét 1936-ban alapították, az 50-es és 60-as években még a körzeti bajnokságban szerepelt a klub. Érdekesség, hogy akkoriban még lovas kocsival utazott a csapat idegenbeli meccseire. A 70-es és 80-as évek már sikeresebb időszakot hoztak, a megye I. és a megye II. között ingázott a klub, 1994-ben és 2000-ben is dupláztak, megnyerve a bajnokságot és a megyei kupát is. Napjainkban stabil együttesnek mondható az Akasztó, hiszen évek óta a megye I-ben szerepelnek, igaz, az idei szezont egyelőre nem kezdték jól, egyetlen pontjukkal sereghajtók jelenleg. 

Akasztó

Szerző: KLC/kecskemetilc.hu