Szabó Tibornak felemás érzései vannak az U19 szereplését értékelve

A megyei csapatok után a Mercedes-KLA korosztályok őszét vesszük górcső alá, kezdésként Szabó Tibort, az U19-es csapat vezetőedzőjét kértük fel egy értékelésre.

U19

Hogyan értékelnéd a csapat őszi szereplését?

A csapat szereplésével kapcsolatban nagyon vegyes éréseim vannak. Ha csak pusztán a tényeket nézzük, akkor nem lehetünk elégedettek, hiszen a tízedik helyen végeztünk, és így lemaradtunk a felsőházi rájátszásról. A pozitívum viszont az, hogy mindvégig versenyben voltunk az első nyolcba kerülésért. Érdekesség, hogy a felsőházba jutott csapatok közül az MTK-t, a Puskás Akadémiát, a Vácot, és a ZTE-t is sikerült legyőznünk, az FTC-vel pedig döntetlent játszottunk, ami mutatja, hogy ott is megállnánk a helyünket. Nyáron a csapattal célul tűztük ki a felsőházba jutást, és az ehhez kalkulált 24 pontot. Sajnos ezt nem tudtuk teljesíteni, a megszerzett 20 pontunk pedig nem volt elég, igaz, csak egy pont kellett volna a szép sikerhez. A csapat kialakítása, az eredményes játékrendszer megtalálása, a csapatjáték megszervezése most több időt igényelt, hiszen az U19-es csapatot két korosztályból kellett összeállítani, ezért a bajnokság első részében nem tudtunk kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani.

Tavaly az U21-nek nem volt esélye a felsőházra, most viszont nagyon kevés hiányzott hozzá. Min múlott szerinted?

A bajnokság nagyon kiegyensúlyozott volt, nem voltak nagy különbségek a csapatok között. A mérkőzéseken a győzelmet az a csapat szerezte meg, mely jobban alkalmazkodott a körülményekhez, jobb volt a pillanatnyi formája és a szerencsével sem állt hadilábon. Több olyan mérkőzésünk is volt, ahol megszerezhettük volna azt az egy pontot. Rögtön az első fordulóban, Gyulán kimaradt egy tizenegyes 0-0-nál, biztos másként alakul volna a végeredmény, ha azt érékesítjük. A Honvéd elleni találkozón, 1-1-nél 100%-os ziccert rontottunk, a végén pedig egy pontrúgás után elvesztettük az egy pontot is. Pécsen is több volt a meccsben, hiszen játéktudásban jobbak voltunk, de a rossz minőségű műfüves pályán ezt nem tudtuk megmutatni. A tényeken ezek azonban semmit nem változtatnak. Jobb helyzetkihasználással, több rúgott góllal sikerült volna az első nyolcba jutni.

Nagy L Szabó T

Nagy Lajos és Szabó Tibor

Milyen pozitívumokat emelnél ki, miben kell fejlődni tavasszal?

A bajnoki mérkőzéseken mutatott hozzáállással elégedettek voltunk, a bajnokság végére csapatjátékunk is nagyon sokat fejlődött. A védekezésünk megfelelően működött, ahhoz hogy tavasszal sikeresek legyünk, a helyzetkihasználásunkon kell javítanunk. 

Kiket emelnél ki, ha egyáltalán szeretnél bárkit is?

Az egyéni jó teljesítményekhez szükség van a csapatra is, ezért fontos az eredményes és jó csapatjáték, hogy ki tudjunk emelni a tehetségeket. Ebben a félévben jó és kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott Váczi Milán, Rozsi Dominik, Kadosa Zsolt, Bartucz Martin, Németh István és Maczelka Gábor. Most ők emelkedtek ki, de remélem, tavasszal többen csatlakoznak hozzájuk, mert a lehetőség a jó teljesítményre megvan bennük.

Milyen célokkal várjátok a tavaszt?

Természetesen - mint eddig - ezután is minden mérkőzést meg szeretnénk nyerni. Minimális cél a bennmaradás, de bízom benne, hogy azért ennél több van bennünk. Fontos, hogy az utolsó éves játékosok megtalálják a helyüket a felnőtt magyar labdarúgásban, és ehhez nekünk minden segítséget meg kell adnunk tavasszal.

 

 

Szerző: KLC/kecskemetilc.hu