Török László akadémiai helyzetjelentése

Az év indításaként Török Lászlóval beszélgettünk az akadémia előtt álló feladatokról, kitérve még kicsit az őszi szezon értékelésére is. A Mercedes-KLA szakmai igazgatója örül annak, hogy most is rengeteg játékost környékeztek meg az elit akadémiák, hiszen ez munkájuk elismerése, de szeretnék megtartani értékeiket.

Török

Csapjunk rögtön a közepébe, miként értékelnéd a tabellákra pillantva a Mercedes-KLA őszét a kiemelt bajnokságokban?

Noha két csapatunk is a felsőház közelében volt, és kis szerencsével ott is lehetett volna, összességében úgy érzem, reálisnak mondható az őszünk. Nekünk a képzés és a nevelés a küldetésünk, nem összegyűjtjük a legjobbakat. A jövő kecskeméti labdarúgásának, illetőleg a teljes magyar futballnak szeretnénk játékosokat adni. Jó úton járunk továbbra is, hiszen 2-3 játékosunk után minden korosztályból érdeklődnek, ez is egy pozitív megerősítése a munkánknak. Mindig vallom ettől függetlenül, hogy folyamatosan emelni kell a szintet.

Mi lehet az érdeklődésekből?

Megtisztelő, hogy több klub is kopogtat az ajtónkon, ugyanakkor már mindenki felé jeleztem, hogy télen nem szeretnénk elengedni senkit, hiszen nyárig mindenkinek élő szerződése van. Ebben a félévben így az is a feladatunk, hogy meggyőzzük ezeket a játékosokat arról, hogy továbbra is jó helyen vannak Kecskeméten.

Miként lehetséges ez?

Az MTK-val kötött együttműködésnek köszönhetően, van NBI-es csapat fölöttünk, ehhez azonban még az is kell, hogy helyben körvonalazódjon egy biztos jövőkép, mellyel rövid úton meg lehet célozni legalább az NBII-es szintet. Bízom benne, hogy ebben is előrelépés történik hamarosan, mert ellenkező esetben nagyon nehéz dolgunk lesz, hiszen ha a 2-3 legjobb játékost folyamatosan elviszik, akkor veszélybe kerülhet hosszútávon a kiemelt bajnokságban történő szereplés, és az utánpótlás jövője is. Most is a maradás mellett szól azonban a szakmai munka, illetve egy beszédes statisztika is, amit elsősorban a fiatalabb korosztályokban futballozó játékosoknak és szüleiknek ajánlanék a figyelmébe. Az utóbbi 6 évben 45 gyerek ment el különböző okok miatt, és mintegy 60 százalékuk végül visszajött. Többeket profi szerződéssel is csábítottak, majd igazoltak le más klubok, de közülük senki sem játszik NBI-ben, vagy NBII-ben ma, tehát hiába csábította őket akármilyen akadémia, nem volt igazi hozadéka a váltásnak. Akik viszont innen indultak, illetve jutottak el a felnőtt csapathoz, azok ma is elmondhatják magukról, hogy NB-s osztályban szerepelnek. Ennek is köszönhető, hogy most is több első és másodosztályú klub figyeli már az U19-es játékosainkat, akiknek természetesen minden segítséget meg fogunk adni ahhoz, hogy nyáron megtalálják a helyüket a felnőtt futballban.

Az U15-ös csapat értékelőjével még adósak maradtunk, ennek oka, hogy több edzővel dolgoztak a gyerekek rövid idő alatt. Mi volt ennek az oka, illetve miként értékelnéd a szereplésüket?

Az U15-nél három edző volt, Kemenes György helyére licenc okok miatt Márton Pál került először, akit Kislőrincz György követett, miután úgy ítéltük meg, hogy a megye I. mellett ez már nem fér bele Palinak. Ugyan a szülők aggódtak a váltások miatt, de ez nem befolyásolhatja az edzésmunkát, a követelmények nem változnak. Van 5-6 csapat, akikkel nem tudjuk felvenni a versenyt, ezek jellemzően fizikálisan lógnak ki korosztályukból. A Honvéd ellen például 30 percig nagyon jól futballoztunk, vezettünk, ám a végére felőröltek minket. Összességében azért a csapatban maradt legalább 6-7 pont, az a 4-5 kiemelkedő játékos nem tudta most annyira húzni a szekeret, amennyire képességeik alapján egyébként tudnák. Most azonban új lappal indul mindenki, kemény edzésmunkával meg lehet alapozni a sikeresebb tavaszt.

Miként indul az év, milyen célokat tűz ki a Mercedes-KLA tavaszra?

Ahogy korábban mondtam, annak vagyok a híve, hogy a szintet mindig próbáljuk emelni, így edzésmunkában is mindig lehet fejlődni. Évek óta kérem például az edzőktől, hogy edzéseken legyen szigorúan megkövetelve a labdás azonnali megtámadása és a mögé segítés, hogy minél gyorsabb döntéshozatalra kényszerítsük a gyerekeket, akkor meccsen is ki fog ez jönni. Az U17-nek volt olyan bajnokija, amit háromszor is visszanéztem, annyira jól működött ez Csima Gyulánál. Folyamatosan szeretnénk megfelelni a Double Pass ajánlásoknak is, ennek alapján szabtuk át a klubmodellt, és ennek alapján épül fel a szervezeti működés jó ideje. A képzési programunk évek óta adott, így ott haladunk tovább a megkezdett úton. A felkészülés jövő héten indul, de az U13 például már ezen a héten is edz. Ami az edzőket illeti, lehetnek még változások a csapatok élén, jövő hét végéig erről is döntés születik. Mivel minden csapatunk az alsóházban szerepel, így azt határoztuk meg célul, hogy ott az első háromban zárjunk korosztályainkkal, ami reális elvárás lehet. 

Szerző: KLC/kecskemetilc.hu