Karakas Ferenccel beszélgettünk a gyermek és amatőr szakágban zajló munkáról

Ezúttal sem maradt el szokásos beszélgetésünk Karakas Ferenccel, akit a gyermek és amatőr szakág kapcsán felmerülő feladatokról kérdeztünk. 

Karakas

Kezdjük ezúttal felülről, a felnőtt csapattal! A megye I. önálló gazdasági társaság keretein belül működik tovább, mi lesz így a sorsa a KLC II.-nek?

Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a KLC Kft. megalakulásával, egy hirtelen jött „űr” után, megkezdődhet az igazi „profi foci” megteremtése. Ez biztosíthatja hosszú távon a minőségi felnőtt futballt, a helyi tehetségeknek a magas szintű versenyzést, a szurkolóknak a felhőtlen szórakozást. Ehhez a munkához kíván társulni az amatőr és gyermek szakág is. A Márton Tibor irányította megye III-as csapat a második helyen áll a tabellán, célunk az, hogy nyáron feljussunk a másodosztályba. Heti három edzéssel - majd a későbbiekben edzőmérkőzésekkel - ezen a héten kezdi meg a munkát a keret, melynek 80 százaléka sajátnevelésű fiatal, kiegészülve néhány rutinosabb játékossal. Ők mindannyian egyetem, főiskola, vagy munka mellett látogatják az edzéseket. Annyi változás történik a csapat életében, hogy a jövőben nem KLC II., hanem KLC-KTE SI néven szerepelnek majd.

Miként készülnek a tavaszra a megyei utánpótlás együttesek?

Az U19 „A” és az U19 „B” heti négy tréningen vesz részt. Itt kiemelt feladat az edzők számára, hogy felkészítsék a játékosokat a felnőtt focira, emellett tartsák is a futball közegében a fiatalokat. Az U16 és az U14 heti háromszor edz, emellett természetesen edzőmeccsek is bekerülnek majd a programba.

A korosztályok edzői:

U19: Máté Gábor („A”), Kiss Sándor („B”)

U16: Komonyi Gábor („A”), Parti Gyula („B”)

U14: Péntek József („A”), Pap Szabolcs („B”), Márton Tibor („C”)

megye1 U19

A gyermek szakágban hogyan zajlik majd a versenyeztetés?

Itt már előbb megkezdték a gyerekek a munkát. Az U7, U9, U11 korosztályok a Bozsik Programban, az U8, U9, U10, U11, U12 korosztályok a nagyon jó színvonalú „Kölyök Liga” bajnokságban szerepelnek. Utóbbi nagyon értékes kezdeményezés, hiszen már 8 éves kortól rendszert visz a szakmai munkába, illetve a gyerekek és a családok életébe. Mivel nagyon sok gyerek focizik nálunk, a „B” csapatok tagjai tornákon, illetve a Bozsik Programokon játszhatnak.

A korosztályok edzői:

U5 A-B: Bende József

U6-U7: Komonyi Gábor

U8 A-B: Szutor Sándor

U9 A-B: Bodnár Aurél

U10 A-B: Ozsváth Ferenc

U11 A-B: Kovács Tamás

U12 A-B: Bende Csaba

Kölyökliga

Némi változás is lesz majd a gyermek szakágnál, mit kell erről tudni?

A szabadtéri edzések elindulását követően, a 8-9-10-11 éveseknél felmérést végzünk, és az eredmények alapján a legjobban teljesítők, átkerülnek az akadémiai szakághoz. Ott már a Török László által készített szakmai program keretein belül folytatják a munkát, a cél az, hogy egyéniségeket neveljünk! Ez már az amatőr szakágnál is fellelhető, hiszen aki felszabadultan végzi az edzésmunkát, az gyorsan fejlődik.

Komoly munkába kezdtetek városszerte, hiszen több intézményben is zajlanak foglalkozások. Milyen tapasztalatokat szereztetek?

Az aktív részvétel nagyon fontos, személy szerint is arra törekszem, hogy minél több helyre jussunk el, és ezzel is bővítsük a merítési lehetőségeket, a megfelelő alapok megadásával. Több edző is rendszeresen tart edzéseket különböző intézményekben, az együttműködés révén az iskolák és óvodák is részt vehetnek a Bozsik Program intézményi programjában. A csapatok száma alapján elmondható, hogy a KLC-KTE SI az ország egyik legnépesebb klubja, 2016-ban is az a célunk, hogy ezt a családot még tovább bővítsük, már a legkisebbektől kezdve.


Az alábbi intézményeken zajlanak jelenleg foglalkozások:

Kinder Óvoda és Belvárosi Óvoda: Karakas Ferenc, Parti Gyula

Mátyás Király Általános Iskola: Magyar István

Szentkirályi Iskola és Óvoda: Szutor Sándor

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola: Kovács Tamás

 

Szerző: KLC/kecskemetilc.hu