Visinka Ede: Visszatértem a régi szerelemhez

A Mercedes-KLA U17-es csapatának edzőjével beszélgettünk, akinek ugyan lett volna lehetősége maradnia Diósgyőrben, ám a visszatérés mellett döntött. Az utánpótlásra, mint régi szerelemre tekint, és szeretne minél több olyan tapasztalatot átadni a fiataloknak, ami a felnőtt futballhoz kellhet a későbbiekben.

Visinka

A klubon belül annyira fel sem fogtuk, hogy nyáron Diósgyőrbe igazoltál, hiszen szinte heti szinten találkozhattunk veled, sokszor látogattál meg minket a Széktóiban, illetve sokakkal is tartottad a kapcsolatot. Te hogy élted meg a távozást?

Azért éreztem, hiszen más közegbe kerültem, de mivel a család miatt folyamatosan jártam haza hétvégéken, megmaradtak a kapcsolatok. Bejártam időnként a stadionba is, sokakkal összefutottam a városban, így képben voltam a klub életét érintő fontos témákban. Amikor az utánpótlás Diósgyőrben játszott, akkor még több idő jutott a beszélgetésre. Tudtam, hogy az akadémia továbbra is működik, követtem a megye I-es csapat szereplését, és a szezon vége felé már lehetett érezni, hogy pozitív események jöhetnek a kecskeméti futballban.

Mikor jött az elhatározás, hogy visszatérsz?

A diósgyőri történet úgy végződött, ahogy végződött. Mi Bekő Balázzsal mentünk oda, értelemszerűen vele is távoztunk. A klub engem és Borbély Eriket is szeretett volna más formában a DVTK kötelékében tartani, de végül úgy döntöttünk, hogy hazatérünk Kecskemétre. Mindketten kötődünk a városhoz, magamat is nyugodtan nevezhetem már helyinek, hiszen hosszú éveket töltöttem el a klubnál, itt indult el az edzői pályám. Ez egy kölcsönös akarat volt mindkét irányból, én a család miatt is szerettem volna hazatérni, a klub pedig folyamatosan éreztette velem, hogy várnak vissza. Így visszatértem a régi szerelemhez, az utánpótláshoz, amiben dolgoztam már itt. Örülök a lehetőségnek, mert az akadémia már egy nagyon komoly, szervezett szinten van. Négy és fél évvel ezelőtt dolgoztam utoljára az utánpótlásban, azóta rengeteget fejlődött minden szinten a képzés, a működős és a lehetőségek terén is.

Az U17-es csapatot fogod vinni, milyen célokkal vágtál neki a munkának?

Kaptam egy jó korosztályt, amit lehet formálni, amiben van válogatott játékos, bízom benne, hogy hamarosan többes számban tudunk majd erről beszélni. Szeretnék kialakítani egy olyan csapatot, amivel egy jó focit tudunk majd játszani. Ugyan az alsóházban leszünk, de itt most az a legfontosabb, hogy felkészítsük őket a jövő évi U19-es bajnokságra, ahol ők lesznek úgymond a fiatalabbak. A jó példa előttük van, hiszen most is többen alapemberek az U19-ben a tavalyi U17-ből. A tapasztalatommal a segítségükre lehetek, elsősorban azt szeretném nekik átadni, hogy mi várhat rájuk a felnőtt futballban, hiszen ez most egy hasonlóan nagy lépcsőfok lesz számukra. Azt látom az eddigi munka során, hogy abszolút vevők a történetre, plusz feladatként pedig a Talentum program keretein belül szeretném segíteni a gyerekek fejlődését, amire megtisztelő, hogy azonnal felkértek.

Miként néz majd ki a felkészülés?

Csima Gyula vezette a korosztályt, így már megvoltak a lekötött edzőmeccsek, külön örülök annak, hogy a HLSZ Kupában is indulunk. Még akkor kezdődött ez a sorozat, amikor először dolgoztam az utánpótlásban, továbbra is nagyon jó kezdeményezésnek tartom, mert szinte tétmeccseket játszhatunk a felkészülés alatt is erős ellenfelekkel. Így tökéletes képet kaphatunk arról, miben kell javulnunk, mik a hibáink. Heti öt délutáni edzésünk van, ezeken Borbély Erik is szinte napi szinten velünk van, ehhez jön a két reggeli edzés, a kapusedzések, az egyéni képzés, így rengeteg inger éri a gyerekeket, és megvan a szükséges terhelés is. Meg kell említenem Verebélyi Gábort is, személyében kitűnő segítőt kaptam, úgyhogy minden adott a jó munkához.

A Mercedes-KLA U17 felkészülési meccsei:

01.24. (vasárnap), Szeged – MKLA, 10:00

01.27. (szerda), Újpest – MKLA, 16:00

02.03. (szerda), Honvéd – MKLA, ?

02.06. (szombat), Vasas – MKLA, 12:00

02.10. (szerda), MKLA – FTC, 12:00 (Széktói)

02.13. (szombat), MKLA – Dunaújváros, 12:00 (Széktói)

02.20. (szombat), MKLA – Újpest, 10:00 (Széktói)

Szerző: KLC/kecskemetilc.hu