Út a döntőig, Békéscsabától a Puskás Ferenc Stadionig

Az 5 évvel ezelőtti bravúros sikerhez, összesen 9 lépésben vezetett a KTE útja, mely Békéscsabán kezdődött, majd Tiszakanyár, Debrecen, Siófok és Zalaegerszeg érintésével ért véget álomszerűen a Puskásban.

Kupa

Az első lépcsőfokot még Urbányi István irányításával teljesítette csapatunk, akivel nagyon rosszul rajtoltunk a bajnokságban. Akkor 6 meccsből 5 vereségnél tartottunk, ami azért is volt nagyon kellemetlen, mert nyáron kitűnő labdarúgók érkeztek, és okkal lehetett azt mondani, hogy talán minden idők legerősebb kerete állt össze a hírös városban. Így utaztunk végül Békéscsabára, ahol soha senkinek sem volt könnyű nyernie, és NBII-es ellenfelünk bizony meg is izzasztott minket.

Urbányi néhány kulcsjátékost pihentetett, ám így is erős összeállításban érkeztünk, mégis a korábbi kecskeméti, az NBII-es bajnoki címet is ünneplő, Balázs József szerzett vezetést a hazaiaknak a 35. percben. Szerencsére 5 perccel később érkezett Gyagya Attila, aki Mohl szabadrúgását csúsztatta a hálóba. A második játékrészben aztán akadtak helyzetek mindkét oldalon, de a döntés Alempijevicsé lett, aki 20-ról kilőtte a bal alsót jó negyedórával a vége előtt.

Békéscsaba – Kecskeméti TE 1-2 (1-1)

MK 3. forduló, 2010.09.22., Békéscsaba

KTE: Ribánszki – Alempijevics, Gyagya, Lambulics, Mohl – Némedi, Ebala, Csukics – Litsingi, Csordás (Foxi 69.), Dosso (Tököli 19.).

Gól: Balázs (35.) ill. Gyagya (40.), Alempijevics (76.)

Urbányit három nappal később, a Paks elleni hazai 0-1-et követően menesztették (átmenetileg Losonczy László és Szabó István ült le a kispadra a kaposvári bajnokin), majd Rózsa Pál és Versegi János tulajdonosok visszahozták a korábbi sikerkovácsot, Tomiszlav Szivicset, aki mint később kiderült, ismét emlékezetes időszakot tölthetett el Kecskeméten. Rögtön egy Honvéd elleni sikerrel nyitott, majd a Videoton elleni vereséget követően utaztunk Tiszakanyárra, a kirándulás pedig papírforma sikert ígért, és nem is kellett csalatkoznunk. Már 18 perc után két góllal vezettünk Csukics és Dosso révén, végül 3-0-ra nyertünk.

Tiszakanyár – Kecskeméti TE 0-3 (0-2)

MK 4. forduló, 2010.10.27., Tiszakanyár

KTE: Ribánszki – Alempijevics, Bagi, Némedi, Farkas (Szabó T. 64.) – Szavics, Csukics (Tölgyesi 62.), Bertus – Litsingi (Patvaros 72.), Csordás, Dosso.

Gól: Csukics (15.), Dosso (17., 62.)

A szezon végére pazar formába lendült csapatunk, és ezt sikerült a kupára is átmenteni. Az Újpest 4-3-as legyőzése után utaztunk Debrecenbe, mely meccs gyakorlatilag vízválasztónak tekinthető a sorozat szempontjából. A tartalékos címvédőt alaposan lefutballoztuk a pályáról, ezt a vendégek mestere, Herczeg András is beismerte a lefújást követően. A szünetben már 2-0-ra vezetünk, majd úgy győztünk 3-0-ra idegenben, hogy Némedi Norbert még egy tizenegyest is kihagyott, így nyugodtan készülhettünk a márciusi visszavágóra.

A mérkőzésről sikerült néhány képkockát találnunk a kesport és a dehir jóvoltából is, ez itt tekinthető meg.

DVSC-Teva – Kecskeméti TE 0-3 (0-2)

MK 5. forduló, 2010.11.10., Debrecen

KTE: Ribánszki – Némedi, Gyagya, Balogh, Mohl – Ebala (Csordás 74.), Csukics (Szavics 54.), Alempijevics – Foxi, Tököli, Litsingi (Bori 56.).

Gól: Litsingi (23.), Alempijevics (43., 50.)

Piros lap: Máté (47.)

A téli szünetet követően aztán jöhetett a visszavágó a Széktóiban, mely egyben a sorozat első hazai meccse volt számunkra. A szavak helyett már beszéljenek a képek, no meg Tököli Attila, aki góllal és gólpasszal járult hozzá a sikerhez.

Kecskeméti TE – DVSC-Teva 3-1 (2-1)

MK 5. forduló visszavágó, 2011.03.01., Széktói

KTE: Ribánszki – Gyagya, Balogh, Urbán, Mohl (Farkas 79.) – Csukics, Ebala, Bertus – Bori, Tököli (Foxi 46.), Litsingi (Szavics 69.).

Gól: Tököli (13.), Litsingi (35.), Foxi (81.) ill. Kabát (45.)

A következő körben a Siófokot kaptuk, és a Debrecen kiverése után már érezni lehetett, hogy a Kupában van esélyünk egy kiugró eredmény elérésére, szerencsés sorsolással pedig az elődöntőben is bőven akadhat keresnivalónk. Ennek megfelelően is kezdtünk hazai pályán, egy 4-0-os félidő után végül 5-1-re vertük a Balaton partiakat, így a visszavágó formalitássá vált, amit tartalékos együttessel is 1-1-es döntetlennel abszolváltunk. Tököli megint gólt és gólpasszt jegyzett, a Viditől kölcsönvett Vujovics pedig duplázni tudott az első meccsen.

Kecskeméti TE – Siófok 5-1 (4-0)

MK 6. forduló, 2011.03.09., Széktói

KTE: Ribánszki – Gyagya, Radanovics, Balogh, Mohl – Alempijevics, Szavics (Ebala 72.), Litsingi – Bori, Tököli (Foxi 46.), Vujovics (Bertus 64.).

Gól: Tököli (8.), Vujovics (10., 23.), Szavics (41.), Fehér (49. – öngól) ill. Márton (46.)

Siófok – Kecskeméti TE 1-1 (1-1)

MK 6. forduló visszavágó, 2011.03.15., Siófok

KTE: Akovics – Preklet (Radanovics 54.), Koszó, Urbán, Farkas – Alempijevics, Szavics (Ebala 57.), Bertus – Bori (Patvaros 71.), DOsso, Vujovics.

Gól: Melczer (15.) ill. Dosso (12.)

A négy között elkerültük a Videotont, és ez volt a lehető legfontosabb a sorsolás előtt, hiszen a fehérváriak nagy lépésekben haladtak a bajnoki cím felé, kilógtak ekkor a mezőnyből. Sejteni lehetett azt is, hogy amennyiben a ZTE elleni elődöntőt sikerrel vesszük, és a Vidi bajnokként kerül a döntőbe, az Európa Liga indulás már garantált lesz. Nem is hagytunk esélyt a Zetének, a Siófokhoz hasonló mészárlás következetett az odavágón, idegenben pedig ismét megőriztük előnyünket. Tököli vezére volt a csapatnak, góllal és két gólpasszal lett a mezőny legjobbja.

Kecskeméti TE – ZTE 5-1 (4-0)

MK 7. forduló, 2011.04.19., Széktói

KTE: Ribánszki – Alempijevics, Radanovics, Balogh, Mohl (Farkas 46.) – Ebala, Csukics, Litsingi (Dosso 74.) – Bori, Tököli (Vujovics 62.), Foxi.

Gól: Foxi (7., 89.), Tököli (18.), Litsingi (29., 34.) ill. Kamber (79.)

ZTE – Kecskeméti TE 0-0 (0-0)

MK 7. forduló visszavágó, 2011.05.03., Zalaegerszeg

KTE: Ribánszki – Gyagya, Radanovics, Balogh, Mohl (Farkas 46.) – Ebala, Bertus, Litisngi (Dosso 84.) – Bori, Tököli, Foxi (Csukics 69.).

Április közepére tisztult a kép a bajnokságban is, a gyenge őszi kezdés után, Szivics irányításával megnyugtató távolságra kerültünk a kiesőzónától, így a május 17-i döntő előtt tartalékolni tudtunk a fináléra a Siófok elleni bajnokin. A csapat vezére, Vladan Szavics sérüléssel bajlódott, így erősen kérdéses volt játéka, és ha nem is kezdőként, de gesztus értékűen csereként pályára küldte vezetőedzőnk. Az előjelek egyébként kedvezőek voltak számunkra, hiszen az Európa Liga indulás már önmagában óriási örömöt jelentett, másrészt a Videoton túlvolt a bajnoki ünneplésen, mellyel egyben biztossá vált, hogy Dr. Mezey György szerződését nem hosszabbítják meg. A meccs hőse Tököli Attila volt sokadszor a sorozatban, aki kétszer is kihagyhatatlan helyzetbe Foxit, a közép-afrikai támadó pedig élete meccsét játszva, mesterhármast rúgott. A Videoton kétszer is visszakapaszkodott egy gólra, és a hajrában szorongattak is, ám ezt a győzelmet nem lehetett elvenni tőlünk.

Kecskeméti TE – Videoton 3-2 (2-0)

MK döntő, 2011.05.17., Puskás Ferenc Stadion

KTE: Ribánszki – Gyagya, Radanovics, Balogh, Mohl – Ebala, Csukics (Bertus 91.), Litsingi – Bori, Tököli (Dosso 87.), Foxi (Szavics 93.).

Videoton: Sebők – Lázár, Lipták, Vaskó, Elek – Gosztonyi (Lencse 70.), Sándor, Farkas B. (Szakály 60.), Polonkai (Vasziljevics 46.) – Alves, Nikolics.

Gól: Foxi (2., 14., 80.) ill. Csukics (48. – öngól), Nikolics (82.)

Szerző: KLC/kecskemetilc.hu