Mercedes-KLA NBI-es körkép: Szivacski és Pekár is jó évet zárt

Korábbi akadémistáink szép sikereket értek el ebben a szezonban, és háromrészes sorozatunkban ezekre részletesebben is kitérünk. Először természetesen az NBI-ben szereplőket vesszük górcső alá.

Pekár

Az NBI-ben ebben a szezonban 4 korábbi akadémista kapott rendszeres játéklehetőséget, közülük első helyen Pekár Lászlót kell kiemelni, aki kifejezetten sikeres esztendőn van túl egyénileg. Azért is kell hangsúlyozni, hogy egyénileg, mivel némileg beárnyékolja szezonját a Puskás Akadémia kiesése, mely jövőjével kapcsolatosan is kérdéseket vethet fel az átigazolási szezonban.

Pekár 7 góllal és 1 gólpasszal segítette a felcsútiakat, 30 meccsen kezdőként, ősszel pedig címeres mezben is örök élménnyel gazdagodott. Bár bemutatkozni még nem tudott a felnőtt válogatottban, ott lehetett a norvégok elleni pótselejtezőkön szereplő keretben, és a pályán ünnepelhette a sikert. Bár az Európa-bajnokságra nem vitte ki Bernd Storck, jövőbeli elképzeléseiben neki is juthat szerep még.

Szintén jó évet zárt Szivacski Donát, aki tavaly nyáron a Vasashoz, majd kölcsönbe azonnal az NBII-es Siófokhoz igazolt. Donát több poszton is bevethető játékosnak számít, a védelem közepén és védekező középpályásként sem jön zavarba, az U19-es válogatottban pedig jobbhátvédként számítottak rá. Ez a sokoldalúság hasznára vált, Siófokon azonnal alapember lett, így ősszel 12-szer kezdett, ami a Vasas figyelmét sem kerülte el, így télen visszahívták. Kezdetben ugyan csak csereként számoltak vele, ám a szezon legélesebb részében, a kiesés elleni küzdelem véghajrájában már folyamatosan kezdő volt. Szivacski ráadásul a válogatottban is folyamatosan lépked előre, az U19 után májusban már az U21-be is meghívót kapott a felnőttek elleni edzőmeccsre, melyet az osztrák edzőtáborban rendeztek.

szivacs

Kitl Miklós nagyon peches évet tudhat maga mögött, hiszen több sérülés is hátráltatta, ami Kecskeméten nem volt jellemző rá. Ősszel például egy saját csapattárssal történt ütközés után kellett heteket pihennie, télen pedig részleges szalagszakadás miatt esett ki, ami ráadásul ki is újult. Visszatérésének időpontja így jelenleg is kérdéses, 14 meccsen azért így is kezdő volt.

Szalai Dániel 2015 nyarán váltott először klubot, korábban csak Kecskeméten futballozott. Békéscsabán ugyan kezdetben megkapta a bizonyítási lehetőséget Zoran Szpisljaktól, tavasszal már csak elvétve került keretbe, leginkább az NBIII-as csapatban játszott.

Akikre még büszkék vagyunk

Akadémiánkról kikerülő fiataljaink mellett, természetesen több olyan játékos is szerepelt az NBI-ben, akik valamilyen formában Kecskeméten indították el élvonalbeli karrierjüket. Forró Gyula Dárdai Pálnál a válogatottban is játszhatott, ám Újpesten kevés játéklehetőséget kapott sérüléséből visszatérve ősszel, a téli klubváltás pedig a Puskás Akadémia kiesése miatt, nem sült el számára igazán jól.

Botka Endre szintén felnőtt válogatott kerettag lehetett (az U21-es válogatottban is folyamatosan szerepel) 2015 tavasza óta alapember a Honvédban. A pletykák szerint a DVSC is komolyan figyeli, akár az Európa Ligára készülő hajdúságiaknál is kiköthet nyáron.

Gyurcsó Ádám szintén Kecskeméten tette meg első lépéseit az élvonalban, és ő állt a legközelebb ahhoz, hogy Franciaországban is ott lehessen. Bernd Storck a bő keretbe is behívta, edzőmeccseken is pályára küldte, ám az utolsó szűkítésnél kimaradt. Így is jó évet tudhat azonban maga mögött, hiszen ősszel húzóember volt a Videotonban, januárban pedig a lengyel élvonalba igazolt, a Pogon futballistája lett.

Bertus Lajos megtalálta számításait Pakson, ahova Kecskemétről a Puskás Akadémián keresztül vezetett az útja. Lalika az egyik legtöbbet foglalkoztatott futballista volt a mezőnyben, minden meccsen kezdett, és csupán 100 percet hagyott ki, 3 gólt és 6 gólpasszt jegyezve.

A kecskeméti születésű Koszó Balázsnak is jutott 6 meccs az élvonalban, igaz, kivétel nélkül tavaly augusztusban. Az őszt Dunaújvárosban töltötte kölcsönben, majd téli visszatérése után maximum a kispadon ülhetett.

A Vasasban Novák Csanádnak volt felemás éve, hol kezdőként, hol csereként számítottak rá. A szezont végül 2 góllal és 1 gólpasszal fejezte be. 

Szerző: KLC/kecskemetilc.hu