„A játék örömét szeretnénk megadni minden fiatalnak” – S. Juhász Attila évértékelője

„Sokat teszünk azért, hogy egy egészséges generáció növekedjen fel”

Klubunk elnökével, S. Juhász Attilával értékeltük a mögöttünk hagyott évet:

Milyen fő célok mentén dolgoznak a KLC vezetői és edzői, és ezeket a célokat mennyire sikerült megvalósítani 2023-ban?

Minden év végén próbál az ember egy mérleget vonni, összesíteni, hogy mi is az, amit kitűzött célként és abból mit sikerült megvalósítani. Számunkra az a legfontosabb, hogy a hozzánk csatlakozó fiatalokat egy egészségesebb életmódra ösztönözzük. Elsődlegesen nem is az a legfőbb célunk, hogy futballista legyen belőlük, hanem azt akarjuk elérni, hogy a mozgás az életük részét képezze. Sokat teszünk azért, hogy egy egészséges generáció növekedjen fel. Emellett természetesen az is fontos, hogy megtaláljuk a tehetséges srácokat és lányokat, és őket el tudjuk juttatni a tudásuknak megfelelő szintre. Gyümölcsöző az együttműködésünk a Kecskeméti Labdarúgó Akadémiával, mert a kiemelkedő futballistáink úgy tudnak egy szinttel feljebb lépni, hogy maradhatnak a Széktói Stadionon belül, nem kell őket kiszakítani a saját környezetükből. Az Akadémiánál jobban cél a labdarúgóvá válás, mint nálunk. Számunkra az a fontos, hogy a játék örömét megteremtsük minden fiatalnak. Ezen célok mentén úgy érzem, jól teljesítünk!

Az eredményekkel elégedett lehet a klub?

Ezen a területen is más értékrendet képviselünk, mint sok klub. Számunkra itt is az a fontos, hogy azok a fiúk, lányok, akik nálunk nevelkedtek, felnőtt szinten is sportolhassanak. Ezt a célt szolgálja a két felnőtt csapatunk. A férfiaknál nagyon nagy számban játszanak saját nevelésű játékosaink, és a középmezőnyben szerepelünk. A női együttes a tabella élén áll, de itt van egy nagy hiányérzetünk, hiszen szomorú az, hogy Bács-Kiskun vármegyében csupán négy csapat tud részt venni a bajnokságban. Reméljük, hogy ez változni fog. Utánpótlás szinten minden csapatunk regionális bajnokságban játszik, jellemzően a középmezőnyben foglalunk helyet. Ezt jó eredménynek tartom, ugyanis nálunk olyan játékosok maradnak, akik fiatal korukban nem tartoztak a legtehetségesebbek közé, vagy nem akartak több munkát vállalni, és ezekkel a játékosokkal is szép eredményeket érünk el.

Újdonság volt idén a női futsal elindítása. Mik a tapasztalatok az NB II-ben szereplő csapat kapcsán?

Minden évben szeretnénk egy kicsit többek lenni. A 2023-as esztendőben is léptünk előre, hiszen első lépésként elindítottuk lányainkat a női NB II-es futsal bajnokságban, ahol összesen 16 csapat szerepel országos szinten. Tanuljuk még ezt, egy-két futsal tornától eltekintve nincs tapasztalatunk ebben, de nem vallottunk szégyent, sőt. Az első mérkőzésünkön például szinte az utolsó pillanatig vezettünk, végül döntetlent értünk el a nagy hagyományokkal rendelkező veszprémiek otthonában. Érezhető még a csapaton a rutintalanság, de jó úton járunk!

Szakmailag is sikerült fejlődni?

Fontos számunkra az edző kollégáknak a képzése, tudásuk felfrissítése. Örömteli, hogy idén több edzőnk teljesítette a Grassroots Alaptanfolyamot, illetve UEFA C tanfolyamot is elvégeztek sokan és megszerezték a képesítést. A labdarúgásban is gyorsan változik minden, de ezeken a képzéseken edzőink olyan tudásra tehettek szert, mellyel a jelenlegi trendek alapján tudnak reagálni a változásokra. Sokkal többet kell tennünk, hogy klubszinten meg tudjuk tartani azt a szintet, melyet kemény munkával elértünk. A kollégáink látják ezt és partnerek a közös fejlődésben. Többszáz gyerek nevelkedik nálunk, jellemzően 400-nál is több versenyengedélyes fiatalunk van. Ő miattuk is érdekünk az, hogy szakmailag folyamatosan fejlődjünk.

Milyen célokkal várja a klub a 2024-es évet?

Mindig előre tekintünk, fejlődni szeretnénk, nem lesz ez másképp a következő esztendőben sem. Lehetőségeinkhez mérten szeretnénk hozzájárulni a kecskeméti sportinfrastruktúra gyarapításához. Szeretnénk a regionális ligák közül többnél a kiemelt bajnokságba kerülni, jelenleg két csapatunk szerepel kiemeltben. Nem titkolt célunk az, hogy női nagypályás csapatunk előbb-utóbb NB II-es legyen. Egyelőre a Magyar Kupán indultunk két alkalommal, de a következő évben, években ez fókuszban lesz. Edzőinket továbbra is képzésekre ösztönözzük, valamint folyamatosan keresünk fiatal, ambíciózus kollégákat, akik edzők szeretnének lenni, elkötelezettek a labdarúgás iránt. Nagy öröm számunkra, hogy egy hölgy edzővel is bővült a stábunk, egyik játékosunk, Bertalan Lili már segítőként dolgozik az U14-es leány csapatnál. Ahhoz, hogy az egyesület működése zavartalan legyen, nagyon sok összetevőre van szükség. Az év végén szeretnék köszönetet mondani a szülőknek azért az áldozatért, amit vállalnak annak érdekében, hogy biztosítsák gyerekeiknek a sportolást. Kecskemét önkormányzatának is köszönjük a segítséget, rendelkezésünkre bocsájtják a Széktói Stadiont, ahol végezhetjük a munkánkat. Természetesen a cégeknek is jár a köszönetem, akik szponzorként vagy a TAO-felajánlásukkal hozzájárulnak gazdasági stabilitásunkhoz! A körzetünkhöz tartozó partnerkluboknak és a Kecskeméti Labdarúgó Akadémiának is köszönjük a korrekt együttműködést! Minden partnerünknek, szülőnek, játékosunknak és edzőnknek sok erőt és sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok!

Szerző: KLC/kecskemetilc.hu