Karakas Ferenc értékelte az évet

Kicsiktől a nagyokig

A 2021-es esztendő végéhez értünk a munkát illetően is, ennek apropóján egyesületünk szakmai vezetője, Karakas Ferenc értékelte az évet.

A toborzás mindig egy fontos feladata volt az egyesületnek, miként haladt ez ebben az évben?

Az első és lefontosabb az óvodákban és iskolákban való megjelenés, ezt nagyon szervezetten alakítottuk ki. Négy óvodában és három iskolában tartottunk edzéseket Parti Gyula, S. Juhász Attila, Szalai Krisztofer, Bánhidi Ádám, Szutor Sándor, Erdei Sándor és jómagam. Ennek a folyamatnak köszönhető, hogy 104 gyereket tudtunk integrálni a klub képzésbe. Sok gyerek a tehetségét hozta a különböző szinteken, amit a klubedzők aztán csiszolgatnak hétről-hétre.

A klub Körzet Központként kapott helyet az MLSZ új utánpótlás piramisában. Ez mivel járt?

Ez nagyon fontos lépcső számunkra, lehetőséget ad, ami újabb új feladatokat szabott ránk egyben. A Körzet Központ program Kecskemét környékén működő klubok részére biztosít képzési-versenyzési lehetőséget. 14 klub vesz részt U7, U9, U11-es korosztályokkal. Az U7-es korosztályokban közel 200 gyerek jelenik meg a programon, 24-27 kiscsapat végzi a feladatokat kéthetente! Az U11 és az U13-as korosztályok regionális bajnokságon pallérozódnak szeptembertől novemberig. Jó lehetőséget biztosít minden korosztálynak, hogy hetente felmérjék hol is tartanak. Az U14-es korosztályban két csapat vesz részt egy a regionális, egy a megyei versenysorozatban. Az U15-ös és az U16-os korosztályok kiemelt regionális bajnokságban szereplenek, ahogy az U17 és az U19 is. Nagyon sokat fejlődtek a játékosok a képzés és a versenyzés során is. Azért ahhoz, hogy komoly szinten tudjon majd felnőttként focizni, még nagyon sokat kell nagyon szervezetten, egymásra épülve dolgozni. Nagyon lényeges, hogy minél előbb kerüljenek be a felnőtt bajnokságokba azok a játékosok, akik már fizikálisan, technikailag, gondolkodásban alkalmasak a feladatra.

Mennyi játékos tudott idén eljutni a felnőtt csapatba?

Ezért nagyon sokat teszünk és tettünk a 2021-es évben is, mert a megyei I. osztályú felnőtt csapatban 4 játékost tudunk szerepeltetni. Fontos célunk eljuttatni minden játékosunkat a szintjének megfelelő helyre, így megyei és NB-s bajnokságokban szereplő csapatokba.

Fontos szakág a női is, milyen volt a lányok éve?

A klub üde színfoltja a női tagozat. Harmadik éve, hogy kiemelt figyelmet fordítunk a lány, illetve a női játékosok toborzására és versenyeztetésére. Nagyon jó eredményeket értünk el a 2021-es évben, az U14-es korosztály bajnokságot nyert a regionális bajnokságban és szintén bajnoki címet ért el az U15-ös korosztály a megyei bajnokságban. A jó klublégkörnek és az edzők személyiségének köszönhető, hogy egyre jobban stabilizálódik a korosztályoknál a létszám, így aztán eredményesebben is szerepelnek a különböző bajnokságokban. A felnőtt női csapat a megyei I. osztályban a 2. helyen van, az U19-es korosztály a 8. helyen, az U16-os a 3., az U-15-ös az 1., az U14 szintén az 1. helyen végzett. A lányoknál is az iskolában kezdjük a toborzást Szutor Sándor vezetésével. A női-lány szakágat Parti Gyula koordinálja Szabó Erika és Balla Gábor részvételével. A lány korosztálynál több játékos kapott meghívót a korosztályos válogatottakba, ami nagy dicsőséget jelent a nevelő edzőnek, Balla Gábornak és a klubnak is.

A vírushelyzet mennyire éreztette hatását?

Minden korosztályt érintett, több esetben ezért korrigálásból állt a stáb, sok esetben minimális létszámmal tudott felállni több csapatunk. Összességében elégedett vagyok U12-től U19-ig a korosztályok teljesítményével. Az U5-ös korosztálytól az U11-ig a Bozsik-programban kellett helytállni, valamint az U8, U9, U10, U12-es korosztályoknak a Kölyökliga versenysorozatban, ami jó célt szolgált a fejlődésük szempontjából. A téli időszakban most teremben lesznek a csapatok, amennyiben a helyzet engedi, teremben és Bozsik-programokon vesznek részt.

Mennyi csapata van jelenleg a klubnak, mennyi szakemberre van szükség?  

A klubban U5-ös korosztálytól a veterán labdarúgókig 24 csapatot szerepeltetünk különböző bajnokságokban. Nem kis feladat, ehhez kiváló szakemberekre van szükség, akik rendszeresen részt vesznek az MLSZ által szervezett szakmai továbbképzéseken. Az edzőinken látszik a fejlődés, mert egymást segítik, tanulnak és a tapasztalatokat próbálják felhasználni a fejlődés érdekében. Megkezdtük kb. 7-8 éve saját játékosainkból az edzők kinevelését, ez eddig nagyon jól működik, az első lépéseket a Bozsik rendezvényeken teszik meg a kezdők.  Eredményességünk fontos építőköve a háttér, a klub elnöke, S. Juhász Attila immár 21 éve segíti a klubot abban, hogy ez meglegyen az eredményes munkához. Magam is immáron 30. éve igyekszem a szervezési és szakmai irány megadásában segíteni. Minden edzőnknek jár az elismerés, kiemelném a férfi szakágban Nagy Lajos, Ozsváth Ferenc, Pap Szabolcs, Márton Pál, Bende Csaba, Szalai Krisztofer, Kovács András, Péntek József és Parti Gábor munkáját, míg a női vonalon Parti Gyula, Szabó Erika és Balla Gábor tevékenykedik a különböző korosztályú együttesek mellett. Nem szeretném kihagyni a technikai személyzetet sem, hiszen Ifjabb S. Juhász Attila, Halász Andrea, Losonczy Anikó és Koppány Károly is sokat hozzátesz a klub működéséhez. Dunai Tamás ugyan szezon közben váltott, de az ő munkája is benne van ebben az évben.

Veterán csapata is van a klubnak, milyen éve volt ennek az együttesnek?

58 éves kortól vehetnek részt az „Egy életen át kell játszani” országos szervezésű labdarúgó regionális bajnokságban. A kecskeméti veterán labdarúgókat a KLC karolta fel immár 11 éve és igen eredményesen szerepelnek, jelen pillanatban is vezetik a tabellát veretlenül. Amennyiben így folytatják, részt vehetnek a tavasz végén az országos döntőn már a 6. alkalommal. A siker kovácsai: Sági István, Ábel László, Tápai Tibor, Magyar István, Parti Gyula, Kiss Sándor, Terjéki Zoltán, Marsa László, S. Juhász Attila, Torbavecz József, Marton István, Horváth László, Bertus Lajos. Nagyon jó hír, hogy egyre többen érzik, hogy szükség van a rendszeres sportolásra és így egyre nagyobb a csoport létszáma. Nagyon fontos megemlíteni Mányoki Jánost, lelkiismeretesen és odaadóan szolgálja a játékosokat egész évben, mellett a szakmai és szervezési feladatokban én igyekszem segíteni. Így teljes az értékelés, hiszen minden korosztály érintve lett az 5 évestől 78 évesig.

Szerző: KLC/kecskemetilc.hu