„Szakmai szempontból az egyik legsikeresebb évet zárjuk” – Parti Gyula évértékelője

„Már annak is örülnék, ha a következő év olyan lenne, mint az idei volt”

Az év végén szakmai vezetőnk, Parti Gyula értékelte a mögöttünk hagyott esztendőt.

Szakmai szempontból milyen évet zár a KLC, sikeresnek mondható a 2023-as esztendő?

Az egyik legsikeresebb évet zárhatjuk le szakmai szempontból is. Minden csapatban megfelelő létszámmal tudtunk dolgozni, illetve az elvégzett munka is a megfelelő struktúrában zajlott. Több edzőnk részt vett edzői továbbképzésen, tanfolyamokon, és szakmailag az ő fejlődésük is hozzájárult a klub előrehaladásához.

Milyen szakmai szempontok alapján építi fel korosztályról korosztályra a KLC a működését és ezek alapján az idei eredményekkel, csapatok teljesítményével mennyire lehettek elégedettek?

Több szempontot is figyelembe veszünk akkor, amikor a klub működését dolgozzuk ki. Ilyen, és az egyik legfontosabb az edzők kiválasztása. Ez jelentős feladat, ugyanis ők viszik a csapatot, példát kell mutatniuk. Egy edző kiválasztásánál fontos, hogy szeresse a gyerekeket. Legyen neki focista múltja, akár NB-s tapasztalata, ugyanis nem baj, ha nemcsak könyvből tanulta a szakmát. Végezetül az edzői képesítés is fontos. Miután kiválasztottunk egy edzőt, nem mindegy, hogy milyen csapat élére nevezzük ki. 5 és 19 éves kor között foglalkozunk a fiatalokkal utánpótlás szinten. A legkisebbeknél az óvodai képzésekre helyezzük a hangsúlyt. 6-11 éves kor között a gyerekek a Bozsik Programban vesznek részt, illetve a 9-11 évesek emellett a Kölyökligában is szerepelnek, ráadásul remek eredményekkel. Fiataljaink 12 éves kortól a regionális bajnokságokban szerepelnek, ez több vármegyét érint. Az U17 és az U19 kiemelt bajnokságban játszik, ez nagy büszkeség számunkra, de reméljük, hogy lesznek még kiemelt csapataink. A lányoknál komoly előrelépést jelent klubunk számára az, hogy minden korosztályban megfelelő létszámban vagyunk. A legkisebbek még fiúkkal együtt edzenek, de 9-10 éves korban már külön csapatot tudnak alkotni. A leány U12, U14, U16 és az U19 már bajnokságban szerepel. A két felnőtt csapatunkat is meg lehet említeni, valamint a lányoknál a női futsal NB II-t. Nagy dolognak tartom, hogy amikor én lettem a szakmai vezető, meghirdettem, hogy saját nevelésű játékosok kerüljenek be a felnőtt csapatokba. Ez így is történt, ugyanis a Vármegyei I-ben szereplő KLC-ben Márton Pál vezetésével 11 fiatal mutatkozhatott be, ebből 9 még a keret tagja, míg 3 játékos kezdő a csapatban. Már 16-17 éves kortól cél lehet a felnőtt kerethez tartozás, ez komoly ambíciókkal ruházza fel játékosainkat. A lányoknál ugyancsak sok 16-19 éves korú játszik a felnőttben is. Az eredményekkel elégedettek vagyunk!

Miben kell a legtöbbet fejlődni a jövő évben?

Én már annak is örülnék, ha a következő év olyan lenne, mint az idei volt. Ha viszont valamiben biztosan előre kell lépni, az az óvodákban és az iskolákban az erőteljesebb jelenlét. Célunk, hogy minél több gyermeket szólítsunk meg! Köszönet jár az edzőinknek és a szülőknek ahhoz, hogy a fiatalok sportoltatásáért mindent megtesznek, és ezúton kívánok nekik, illetve játékosainknak, szurkolóinknak sikerekben gazdag, boldog új évet!

Szerző: KLC/kecskemetilc.hu