Szakmailag és emberileg is komoly fejlődésen ment át a klub – Karakas Feri bácsi értékelte az évet

„Kivétel nélkül minden korosztály és edző teljesítményével elégedett vagyok”

Ahogyan Karakas Feri bácsi fogalmazott, Parti Gyula 30 év után „átvette tőle a stafétabotot”, de nem zárulhat le úgy az év, hogy egyesületünk elnökhelyettese ne értékelné a mögöttünk hagyott időszakot. Karakas Feri bácsival beszélgettünk:

Milyennek ítéli meg Feri bácsi a 2023-as esztendőt, miben fejlődött legtöbbet a klub?

A 2023-as évben nagyon sok területen történt változás. Az első az én személyemet érintő volt, hiszen 30 év után átvette a stafétabotot Parti Gyula kollegám, valamint segítője lett Márton Pál, aki az U14-es korosztálytól a felnőtt csapatig felel a szakmai munkáért. Ezek a változások nagyon jó hatással voltak az edzőkollegákra. Több dolog megváltozott, többek között az edzők beosztása és munkaköre is. Az U5-től az U13-ig Parti Gyula határozza meg a szakmai irányt. Változás történt a Bozsik Program irányításában is, Nagy Tamás és Bodnár Aurél más feladatokat kaptak és így Parti Gyula lett a Bozsik szakmai vezetője, míg segítője Parti Gábor. Nagyon jól indult a szezon, de történt egy váratlan esemény, Parti Gyula októberben átesett egy szívműtéten, ami az eddigi tapasztalatok alapján jól sikerült és azóta ismét visszatérhetett a munkába. Sikerhez vezetett a tehetség központtal való együttműködés a 2023-as évben, a rendszeres egyeztetések során jó mederbe kerültek az előző időszak kisebb-nagyobb félreértései is, valamint fontos, hogy lépegettünk az edzők szakmai fejlődése terén is. Többen elvégeztek, illetve végzik a szakmai tanfolyamokat, ami nagyon jó hatással volt minden kollegára. Észrevehető volt a munkájuk során a változás.

Miben lehet és kell a jövőt illetően előrelépni?

Ahogy a szakmai téren fejlődni kell, úgy pedagógia és pszichológia terén is képeznie kell magukat az edzőknek, mert a mai kor, a légkör, az iskolai, óvodai követelmények, a szülők hatása a gyerekekre mindezt megköveteli. Ma más hatások érik, más lehetőségei vannak a gyerekeknek, mint 5-10-20 évvel ezelőtt, tehát igazodni kell a kor követelményeihez és a lehetőségekhez! Folytatni kell azt a megkezdett és bevált módszert, amivel jó lehetőséget biztosítunk a tehetségeknek a felnőttek közötti lehetőségre. Teret kell adni annak a játékosnak, aki alkalmas és a tehetsége is biztosítja a magasabb szintű munkát.

A csapatok teljesítményével mennyire lehet elégedett a klub vezetősége?

Kivétel nélkül minden korosztály és edző teljesítményével elégedett vagyok, komolyan vették a képzési feladatokat és a magas létszámok ellenére is helytálltak a bajnokságok, programok kívánta elvárásoknak. Kialakításra kerültek az A és a B csoportok, ahol biztosítva lett az átjárhatóság. Akik nagyot léptek – főleg az ősz során – Nagy Tamás U14-es lány korosztálya, Balla Gábor U16-os lány csapata és Szabó Erika, illetve S. Juhász Attila U19-es lány együttese. Volt olyan játékos, aki három vonalon is szerepelt! A lányoknál is ki lett alakítva a tehetségek kiemelése, ami jól szolgálta a játékosok fejlődését. Ki lehet emelni két tehetségünket, akiket az évzárón díjaztunk is: Jakab Laura Szófiát és Kele Álmost, ők az utánpótlás mellett a felnőttben is helytálltak. A fiú korosztályok közül az U9-es, az U13-as és az U14-es korosztályoknál történt a leglátványosabb fejlődés, edzőik Szalai Krisztofer, valamint Körmöczi Dominik. A tárgyi eszközöket tekintve kiemelném, hogy javult az öltözési lehetőségünk, hiszen vásárolt a klubvezetés 2 db konténer öltözőt, így már 6 öltöző áll rendelkezésünkre. Folyamatban van a központi szertár építése, amivel központosítani tudjuk majd az anyagainkat. Javulni fognak a tárolási, kezelhetőségi feltételek.

A KLC közössége (gyerekek, szülők, edzők egysége) továbbra is nagyszerű. Milyen célokkal, gondolatokkal búcsúztatná Feri bácsi az évet és mit kíván a közösség tagjainak jövőre?

Fő célunk, hogy stabillá tegyük a Körzet Központ státuszunkat, a jelek azt mutatják, hogy jó úton járunk. Emelni szeretnénk a szakmai színvonalat is. Kívánom, hogy minél több rátermett tehetség kerüljön fel a felnőtt közegbe. A következő évben az edzőképzésben is tovább szeretnénk fejlődni, illetve kívánom, hogy legyen változatlanul is stabil a klub anyagi helyzete. Végezetül minden dolgozónknak, játékosunknak köszönöm a 2023-ban nyújtott teljesítményét! Nagyon boldog örömökben, sikerekben, egészségben gazdag új évet kívánok mindenkinek!

 

Szerző: KLC/kecskemetilc.hu