„Fiatal csapatunkban megvan a fejlődési potenciál, ezt ki kell használni” – Márton Pál évértékelője

„Az utánpótlásnevelés arról szól, hogy minél messzebbre juttassuk el tehetségeinket”

A vármegyei első osztályban szereplő felnőtt csapatunk jelenleg jól megérdemelt téli pihenőjét tölti. 14 forduló után csapatunk 18 megszerzett ponttal jelenleg a 10. helyen áll, 5 győzelemmel, 3 döntetlennel és 6 vereséggel. Vezetőedzőnkkel, Márton Pállal értékeltük az őszi szezont:

Féltávnál elégedettek vagytok az eddig megszerzett pontszámmal?

Felemás érzések vannak bennünk ezzel kapcsolatban. Egyrészt büszkék vagyunk arra, hogy beállítottunk egy szép rekordot, hiszen 18 pont a legtöbb, melyet a KLC a megyei élvonalban félszezon alatt megszerzett az utóbbi öt évben. Fiatal csapatunk van, a fejlődés útján járunk, emiatt örülhetünk ennek a pontszámnak. Másrészt viszont hozzá tartozik az igazsághoz, hogy hullajtottunk el olyan pontokat, melyekkel előzetesen számoltunk. Pont a fiatalság, sokszor a rutintalanság vezetett oda, hogy összességében az előzetes terveink szerint 6 ponttal kevesebbet kaparintottunk eddig meg. Két győzelemnyi pontszám mindenképpen bennünk maradt, de ha az elmúlt évekből indulunk ki, elégedettek lehetünk.

A pontszámon és a győzelmek számán túl magával a játékkal összességében elégedettek vagytok-e?

A Jánoshalma elleni második félidőt leszámítva minden mérkőzésen elégedettek voltunk a játékkal. Lépésről lépésre haladva mindig meg tudták valósítani a pályán a srácok azt, amit Horváth Zoltán kollégámmal kértünk tőlük, így mindig tudtunk előre haladni. Az év elején eltervezett folyamatokkal tehát jól haladunk. A labdarúgásnak rengeteg szegmense van, de jellemzően a főbb területekkel elégedettek voltunk.

Miben fejlődött leginkább a csapat?

A januárban elkezdett folyamatot elősegítette a tapasztalatszerzés. Ahogy haladtunk előre a fiatal társaságunkkal a mérkőzések számában, úgy érződött a fejlődés, leginkább abban, hogy játékosaink egyre jobban érzik, mikor kell megfogni egy meccset. A találkozó ritmusát, az ellenfélhez való viszonyulásban, alkalmazkodóképességben fejlődtünk a legtöbbet.

Miben kell még előrelépni?

Minden területen fejlődni kell, a futballban mindig vannak pontok, melyeket csiszolni lehet. A felkészülés során szeretnénk új játékrendszereket elsajátítani. Ezzel az lesz a célunk, hogy a mérkőzések alatt szélesebb eszköztárral rendelkezzünk. Nincs megállás, a fiatal játékosainkban megvan a fejlődési potenciál, ezt ki kell használni. Folyamatosan szolgáltatnunk kell számukra az új információkat, impulzusokat, tudást.

Melyik volt a kedvenc mérkőzésed az őszi szezonban, és miért?

Őszintén szólva nincs kedvencem, hiszen minden meccs adott olyan pozitívumot, melyből tovább tudtunk építkezni. Ha mindenképpen ki kell emelni egy összecsapást, akkor az SC Hírös-Ép elleni hazai kupameccset mondanám, amikor 2–2-es rendes játékidő után tizenegyesekkel jutottunk tovább. Ilyen éles téthelyzetben, büntetőpárbajban fiataljaink korábban még nem voltak, először állhattak oda a tizenegyesekhez, és bátran bevállalták, sőt, továbbjuttatták csapatunkat.

A fiatalítási folyamat sikeres?

Januárban az egyesület vezetősége úgy döntött, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt fog fektetni a felnőtt futballban a fiatalok beépítésére. Ezáltal szeretnénk az utánpótlásunkat még nagyobb munkára késztetni, hiszen utánpótláskorú játékosaink láthatják, hogy kemény munkával hova lehet eljutni. A filozófiánkhoz hozzátartozik, hogy aki annyira kiemelkedik, hogy van lehetősége magasabb szinten folytatni karrierjét, jó szívvel engedjük el. Az utánpótlásnevelés arról szól, hogy minél messzebbre juttassuk el tehetségeinket. A felnőtt csapatban ennek megfelelően végezzük a munkánkat Horváth Zoltán kollégámmal, mindig arra törekszünk, hogy új dolgokat találjunk ki annak érdekében, hogy e célunk megvalósuljon. A sikeresnek mondható fiatalítási folyamatunkat jól bizonyítja, hogy idén a felnőtt együttesünkben 11 olyan játékos mutatkozott be, akik 18 év alattiak. Ebből 9 fő ragadt meg a keretben, sőt, 3-4 fiatal folyamatos játéklehetőséget kap, sztenderd pozíciót harcolt ki magának a csapatban.

Szerző: KLC/kecskemetilc.hu